söndag 16 november 2008

Tux, Tux, Hintertux!

Klockan är nu 18.16, söndagen den 16 nov 2008 och jag är helt slut efter en händelserik helg. Tidigt igår morse avgick bussen mot Hintertuxer Gletscher i Zillertal, Österrike. Vi åkte med någonsorts studentförening, Studenten im Schnee, och betalade 54 euro för bussresa och liftkort. Ungefär 2,5 timmar efter avfärd från centrala München stod vi i kabinbanan upp till glaciären på 3300 m. Termometern visade minus två grader, det hade snöat dagen innan och det fanns inte ett moln så långt ögat kunde nå. Dagen var helt underbar med bra skidåkning, glaciären var riktigt stor!
Andra åket för dagen och säsongen blev en liten off-pist-tur på en sydsida där visade sig vara skare. Kastade mig glatt utför på mina lånade, 18 cm längre, skidor. Det gick sådär. När vi åkt till benen inte klarade mer blev det en kort, men effektiv, österrikisk after-ski med mycket allsång och tysk/österrikiska schlagerhits (de är verkligen experter på töntiga "sjunga-med-låtar" här!) innan bussen återvände hem till München.



Det är helt ok att plugga i München!

Det blev tidigt även i morse. Steg upp redan klockan sex för att dra på mig min oerhört stiliga uniform, med tillhörande hatt, och sätta mig på S-bahnen mot Ismaning. Vi spelade vid ceremonierna kring "Volkstrauertag", en årligen återkommande högtid där man hedrar krigsoffer. Det började med att vi ledde ett tåg med poliser, krigsveteraner och vanligt folk genom byn fram till kyrkan där det var gudstjänst. Efter denna kom folk ut igen och vi ledde vägen till ett krigsmonument där det hölls borgmästartal, sköts salut och placerades ut kransar. Sedan bar det, såklart, av till ett Wirtshaus där bjöds på Weisswurst, Brezeln och öl. Vi spelade även på värdshuset och det var precis lika tyskt som förra gången, med massor av umpa-umpa och sång. Skoj!
Hela spelningen var väldigt intressant, var ensam första trumpetare och de flesta marscherna hade jag aldrig spelat. Dessutom skulle det marscheras, kom avslag lite här och var, dök upp en snubbe i polisuniform och började ropa kommandon som man tydligen skulle följa.. men förutom ett par mindre missöden (inslag funkar inte lika i Sverige och Tyskland) gick det väldigt bra!
Tyskar är väldigt bra på att upprätta krångliga administrativa processer för allt och inget. I tisdags fick vi reda på att det var sista dan att anmäla sig till de tentor som i februari går vid maskinfakulteten, eller åtminstone vissa utav dem. Att anmäla sig till en tenta i Sverige går till på följande sätt:
  1. Logga in på studentportalen (över internet). Systemet vet vilka kurser du läser och ger förslag på vilka tentor du kan tänkas vilja skriva.
  2. Klicka i rutan framför den önskade tentan.
  3. Klicka på ok.
Att anmäla sig på en tenta vid maskinfakulteten i München går till på följande sätt:
  1. Tappa för guds skull inte bort de papper som du får när du registrerar dig i början på terminen.
  2. Gå till ett kontor och hämta ett blått pappersark och lite andra papper.
  3. Åk hem och riv ur en liten bit från papperen du fick vid registreringen. På denna skall ditt namn och adress stå under rubriken "Anmeldung zur Hauptprüfung".
  4. Köp ett limstift.
  5. Limma på den urivna pappersbiten på det blå pappersarket.
  6. Skriv upp koderna till de kurser du vill tenta - OBS! Skriv bara upp de som hör till Hauptstudium, andra kurser anmäler man sig till senare.
  7. Skriv under på 3 ställen.
  8. Stå i kö med ditt blå pappersark för att kunna lämna in den hos en tant.

På detta sätt har vi nu anmält oss till 3 av 8 tentor. Skall bli spännande att se hur man gör med de andra 5!

Hälsningar från München!
Martin

4 kommentarer:

Jonas sa...

Köp ett limstift! Hahahaha! Där fick jag ett gott skratt1

Anmälan till argentinsk tenta: gå dit.

Anonym sa...

fyfan vad bökigt!
att ni ens måste anmäla er till tentorna hemma i Linköping! i lund är det bara att gå dit och skriva de ordinarie tentorna, dock måste man anmäla sig till omtentorna.

Jacob sa...

Du verkar ju ha det helfint där borta! Inte utan att jag blir lite avis på hur nära bergen du bor. Lite underligt också att tyskarna är så tekniskt eftersatta, ska inte de vara bra på sånt?

Pär sa...

Alpskidåkning lockar ! Undrar om jag klarar lite puder - annars kan man ju träna allsång ....