söndag 14 juni 2009

Försenad rapport ifrån Kroatien

Det har förflutit två veckor utan några särdeles intresseväckande händelser sedan hemkomsten ifrån Kroatien och blogguppdateringen har därför dröjt ett tag. Skolan rullar på i sakta mak, åtminstone lektionsmässigt då det av olika anlednigar dyker upp lektionsfria dagar här och där. Under den nyligen förgångna fyradagarshelgen har jag dock jobbat på ganska flitigt med arbetet om Max-Joseph Brücke som skall lämnas in och hållas föredrag om på torsdag. Har även tentamen i den såkallade inköpskursen på ovan nämnda torsdag, så det börjar bli dags att veva igång hjärnmaskineriet ordentligt nu.

De båda söndagarna har jag spenderat spelandes med orkestern. Är trevligt, men förloppet börjar kännas igen: Marschera in, spela ett tag, ät Weisswurst och Brezln, spela ett tag, få något att dricka och spela ett tag till. Idag var det ett 50-årskalas som stod på schemat. Vi var bara 8 som var med och vi fick ha lederhosen, så det var riktigt skoj!

Inför VM-kvalmatchen mot Danmark hade det efter lite facebookadministration samlats ett rejält gäng med Münchensvenskar för att föra våra hjältar till framgång. Ett gulblått gäng på närmar 40 personer intog Sax – Trinken und Essen, där det utlovats skandinaviskt derby på storskärm. Med stämmning på topp, 40 halvfulla ölglas och fem minuter kvar till avspark upptäcker så ägaren att han inte har någon kanal som visar matchen. På ett ögonblick vänder stämningen från uppsluppen till hotfull och en kallsvettig ägare ser en kvälls intäckter på väg ut genom dörren. Som tur var fanns David och Rickard på plats som räddande änglar och med hjälp av en barnstol, en drickaback, trådlöst internet, en massa sladdar och ett BET365-konto lyckades de streama matchen. Ägaren torkade pannan, pustade ut och gjorde korstecknet. Kvällen kunde fortsätta. Hur det gick i matchen lämnar jag utanför historien.

Men Kroatien var det. Vi bodde i Porec, en ganska liten stad på halvön Istrien i norra Kroatien. Vi tillbringade första dagen på stranden och njöt i fulla drag av solen och havet innan vi for hem till vår hyrda lägenhet och dukade upp en härlig middag på den väl tilltagna, i kvällssolen liggande, balkongen. Dag 2 bjöd på lite sämre väder så vi packade in oss i bilen och körde runt i Istrien. Det formligen kryllade av med mysiga och vackra byar. Antingen så hade vi tur eller så spelade det ingen roll vilken by man stannade i, alla var lika bra. På kvällen inmundigades en enorm platta med fisk på restaurang i Porec. Inte alls dumt. Sista dagen började på stranden och fortsatte med bil till Ljubljana, Sloveniens inte överdrivet stora men trevliga huvudstad.

Det sägs ofta att städer skall vara kulturella och jag har aldrigt upplevt det så tydligt som i Ljubljana. Under de 4 – 5 timmarna vi spenderade i staden hördes ur olika fönster inte mindre än en symfoniorkester, en övande pianist, en övande cellist och, hör och häpna, en manskör. Dessutom mötte vi ett otal människor med de klumpiga och konstigt formade väskor som brukar kännetecka intrumentalister.

Glad sommar på er där hemma förresten! Har hört att den normala delen av Europa tar sommarlov snart och inte har tentorna i slutet på juli..../Martin

Kroatiengänget 09, exkl mig

Rovinj
Torget i Bale
















Inga kommentarer: